SevdahBABY

Milan Stanković a.k.a. SevdahBABY

Danas, kao i pre devet godina, SevdahBABY je jedan čovek. On se zove Milan Stanković i on najviše uživa kada u svojim pesmama meša različite muzičke kulture. Ne boji se optužbi za jeres ni od jedne vrste publike: recimo ni od strane ljubitelja mainstream ili balkanske folk muzike sa jedne i predstavnika urbane, klupske kulture na drugoj strani. On snažno veruje da je muzika univerzalna, da je balkanski sevdah isto što i američki blues, ili brazilska tristessa.

Pre šest godina on je oko sebe okupio svoje najvernije i najtalentovanije prijatelje i oformio bend SevdahBABY LIVE  i time SevdahBABY one-man-band podigao na potpuno drugačiji i viši nivo. SevdahBABY LIVE je postava koja u punom svetlu predstavlja ideju kombinovanja najboljeg od oba sveta: moć digitalne programirane muzike kao muzičke matrice sa jedne strane, i lepotu živog izvođenja iskusnih instrumentalista sa druge strane.

SevdahBABY je aktivan i kao DJ i tako nastupa od 2007. godine. Nastupao je širom bivše Jugoslavije, kao i u zemljama u okruženju. Nastupao je i na prestižnom EXIT festivalu, na Dance Areni.

SevdahBABY LIVE bend nastupa u sledećem sastavu:

— Djixx — ženski vokal

— Milan Stanković — gitara, talkbox, matrice

— Andreja Jovanović — bubanj

— Zmo – bas gitara

 

Lokalna popularnost

Od trenutka kada se na sajtu Youtube pojavila prva pesma SevdahBABY-a na srpskom jeziku (remix pesme Srđana Jula „Koketa“), nastalo je veliko interesovanje za rad ovog umetnika. Zatim su usledili „3 poljupca“ i “Ljubi me brzo, žurim”. Ove nove pesme koje su brzo postale hitovi su u javnim pojavljivanjima izneli vokalisti, dok je Milan, SevdahBABY, na video snimcima uglavnom svirao bas gitaru u pozadini. Zato je mnogo ljudi došlo u zabludu da je SevdahBABY možda pevač sa disko šajkačom, Ili da je SevdahBABY ustvari bend sa nekoliko lepih dama za mikrofonima? Čak je bilo i dilema da li je SevdahBABY bend iz Srbije, ili iz Bosne (zbog sevdaha)? Ili iz Hrvatske, zbog naglaska u jednoj strofi pesme „3 poljupca“? Jedina sigurna činjenica iz svega toga je da je SevdahBABY solo producent koji voli da pomera muzičke i društvene granice.

 

Zanimljivosti

Milan Stanković je diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu i radio kao arhitekt i 3D artist punih pet godina.

Diskografija:

Kao SevdahBABY:

1. Tu Pa Tam soundtrack, 2005. Dallas Records, Slovenia

2. Various Assets, 2005. Red Bull Music Academy

3. VA Balkan Beats Vol.2, 2006. Eastblok Music, Berlin

4. VA 2911 EP, 2006. Home Made Electronica, Croatia

5. Various Artists – Beovizija 2009, PGP-RTS, Srbija

6. Ganc novi FUNK! 2010. galamagalama.com, Srbija

7. Superheroes, ft. Djixx, 2011. galamagalama.com, Srbija

8. 17 (Moj prvi put), ft. Djixx, 2011. galamagalama.com, Srbija

9. Make it Better ft. Djixx, 2011. Night FM, Srbija

10. (Sevdah) BABY Steps (2004-2009), 2011. galamagalama.com, Srbija

11. Pređimo na stvar, ft. Djixx, 2011. regional MTV websites

12. Nemoj da staješ, ft. Lou Benny & Djixx, 2012. galamagalama.com, Srbija

13. Izvini dušo izvini ft. Djixx, 2012. galamagalama.com, Srbija

14. Jun, 2012. Blacksoul Music, Croatia

 

Kao Brutt Van Daal:

1. 2 semitones, please EP, 2007. Strike Recordings, Colombia

2. BearWho?-Beatbox remix contest, 2007. Dust Trax, Chicago

 

Iskustvo u muzičkoj produkciji

•  Milan Stanković je kao sevdahBABY komponovao najveći deo soundtrack-a za slovenački dugometražni film “Tu pa tam“, koji je 2004. godine režirao mladi slovenački reditelj Mitja Okorn. “Tu pa tam“  je te godine u Sloveniji bio najgledaniji domaći film.

•  Kao sevdahBABY objavio više digitalnih i CD izdanja.

•  Komponovao je i producirao muziku za preko 200 četrdesetominutnih epizoda tv serija (hrvatska AVA produkcija) i više TV reklama i studentskih filmova.

•  Učestvovao na tri internacionalna remix contest-a, od kojih je na dva pobedio, pod pseudonimom Brutt Van Daal. (Bear Who? – Beatbox Remix Contest 2007. i Olav Basoski Remix Contest 2008.).

•  Učestvovao na Beoviziji 2009. sa pesmom Previše reči. Gostujući vokal na toj pesmi je bio Miki Element (ex Peti element).

•  Milan Stanković je junu 2010. Godine u saradnji sa SevdahBABY LIVE kolektivom na sajtu galamagalama.com objavio prvi zvanični SevdahBABY album “Ganc novi FUNK!”. Album Ganc novi FUNK! je proizvod želje producenta Milana Stankovića a.k.a. SevdahBABY-a da se predstavi balkanskoj publici, ali i proizvod ogromne kreativne energije svih ljudi koji su na njemu učestvovali. Ovaj album je pre svega priča o zabavi, jednoj noći u Beogradu na jednoj tipičnoj gradskoj žurci.